Vi kan roligt samles
Lars Østergaard er blevet landskendt som ’Corona-ekspert’ og som lægen, der er ’mindre bekymret’ end de fleste af sine kolleger. Han ser frem til, at samfundet åbner fuldt ud og håber, at man vil benytte erfaringerne fra genåbningen bedre end hidtil.
COVID-19 har skabt mange nye ’kendisser’, når diverse overlæger, epidemiologer og forskere med jævne mellemrum har optrådt som eksperter i medierne. En af de mest markante er ledende overlæge på afdeling for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard. Han har haft mere travlt end nogensinde det seneste halvandet år. Dels med at forske i COVID-19, forberede sin afdeling på at håndtere de mange indlæggelser og med at opbygge testcentre. Måske husker du, at han var med til at etablere landets første Drive-In testcenter – og ikke mindst med at formidle det vanskelige stof til befolkningen i medierne.
Den 57-årige overlæge er nemlig ikke bare en dygtig forsker, han er også en knalddygtig formidler. At han er en travl mand, som alle gerne vil have en lille bid af, er åbenlyst, da MeetingVejle forsøger at få fat i ham. Flere gange bliver aftalen udskudt. Ikke af uvilje, men simpelthen fordi der nu, hvor COVID-19 synes at være på retræte i samfundet, fortsat er behov for intensiv forskning på området.
Lars Østergaard gør en dyd ud af at lade andre om at ’være bekymrede’. I stedet fokuserer han på sin egen opgave; at indsamle og bearbejde data til videre forskning i sygdommen og de varianter, som han er helt sikker på, der vil komme flere af, og hvis omfang hverken han eller andre kender.
Man skal lære, mens man gør det
Selvom Lars Østergaard synes, at COVID-19 situationen er blevet forholdsvis godt håndteret herhjemme, så undrer han sig stadig over, at man ikke har været bedre til at indsamle og benytte data.
– De modeller, der ligger til grund for de forskellige restriktioner, som har påvirket danskernes adfærd, er jo ikke bedre end de data, der proppes ind i dem. Det undrer mig som forsker, hvor lidt klogere man bliver, fordi man ikke systematisk indsamler og vurderer data, siger han.
Lars Østergaard kalder restriktionerne for ’politisk besluttede’ og siger, at der ikke foreligger et ’videnskabeligt’ grundlag for dem. Han mener også, at ’man skal lære, mens man gør det’.
– Med det mener jeg, at man burde åbne visse dele af samfundet helt nogle udvalgte steder i landet og fortsat have det lukket ned andre steder. Så ville man i løbet af 14 dage kunne se en direkte effekt og agere ud fra det, siger han.
Hvis der ikke sker en stor stigning i antallet af smittede, antallet af indlagte og antallet af døde, så vil man trygt kunne lukke samfundet helt op igen.
Vi kan trygt samles igen
Mere eller mindre frivillige ’trykprøvninger’ med fodboldfans i foråret og hen over sommeren ved EM har for eksempel ikke resulteret i en stigning i antallet af indlagte. Det er ifølge Lars Østergaard godt nyt og peger på, at vi meget snart bør kunne samles til underholdning og kulturoplevelser indendørs – uden de nuværende restriktioner om afstandskrav og antalsbegrænsninger.
– Jeg er personligt ikke længere bange for at blive smittet eller bringe smitte videre, fordi jeg er vaccineret. Og når alle de, der gerne vil vaccineres, er blevet det, mener jeg ikke, der er noget, som forhindrer samfundet i at fungere normalt igen. Vi kommer dog til at acceptere at COVID-19 ikke bliver udryddet. Der vil fremkomme nye varianter, og vi skal vænne os til at leve med dem, og så skal vi hele tiden holde det op imod sundhedseffekten; hvor mange dør, antal af indlæggelser og senfølger. Ud fra det skal vi agere, siger han.
Han forestiller sig, at det bliver med COVID-19, som det er med HIV og AIDS. Virus og sygdommen eksisterer stadig, men vi har medicin mod den og håndterer den, så man ikke længere taler om den og frygter den.
Der er også en mulighed for, at vi fremover får endnu bedre vacciner, der dækker de skiftende mutationer, og måske skal vi vænne os til at skulle vaccineres hvert år. Og så er det i løbet efteråret, når virus har de bedste vilkår til at spredes, at vi ser effekten af vaccinationerne, og om de er i stand til at holde smittetallet lavt .
Det ser Lars Østergaard frem til med spænding og faglig interesse, men uden bekymring. Det lader han fortsat andre om.