Nu kan vi holde møder med udsigt til F-16 fly med fjer på
Naturen er både Sebastian Kleins hobby, arbejdsplads og drivkraft. Han er nærmest vokset op på Amager Fælled, hvor interessen for fugle-, dyre- og plantelivet blev skabt, og er der kommet noget godt ud af coronakrisen, så er det, at vi er begyndt at bruge naturen meget mere, siger han.
At tv-manden, forfatteren, foredragsholderen og meget mere, Sebastian Klein, elsker naturen, kommer vist ikke bag på dem, som de seneste 25 år har fulgt med i børne-, ungdoms- og naturprogrammer på Danmarks Radio.
Her har den i dag 48-årige Sebastian Klein huseret som blandt andet en tredjedel af den populære Naturpatruljen og som en underholdende og pædagogisk naturformidler. Få kan fortælle om fugle som netop ham, og det er da også en fugl, han først begynder at tale om, straks byen Vejle bliver nævnt.
“Vandrefalken er vendt tilbage til Danmark. Der er omkring ti par, der yngler herhjemme nu, og et af dem har slået sig ned i Vejle Fjord. De holder til helt inde i havnen, hvor man kan se dem sidde på bropillerne og nyde synet, når duer og måger flygter i panik, fordi vandrefalken som en F16-jager med fjer på jager i fjorden med 300 kilometer i timen.”
Vandrefalken var nærmest udryddet på grund af landbrugets brug af giftstoffet DDT, der ødelagde deres æg, men i takt med, at det er blevet forbudt af benytte DDT, er vandrefalken vendt tilbage, og i modsætning til blandt andet storken, så har den det godt og yngler. De seneste tre-fire år i træk er vandrefalkeparret vendt tilbage for at yngle i Vejle.
Naturen er det perfekte mødelokale
Under corona-nedlukningen af landet har mange danskere fået øjnene op for naturens værdier. Aldrig har så mange tilbragt så meget tid i naturen som de seneste 18 måneder. Og det er godt, mener Sebastian Klein.
– Man kan måske sige, at nu har folk fået natur nok, men man kan også vende det om, og sige, at nu har danskerne opdaget, at vi ikke har nok natur. Folk har bevæget sig ekstremt meget i naturen, men der er jo så lidt reel natur i Danmark. Derfor klumper vi os sammen i den natur, der er, og driver nærmest rovdrift på den. Jeg vil til en enhver tid plædere for, at vi i stedet for at inddrage mere natur til boligområder og erhverv, gør en indsats for at bevare naturen, så vi kan nyde den friske luft med plads og albuerum, siger han.
Som de fleste andre har Sebastian Klein de seneste mange måneder holdt masser af møder på Zoom, Teams, og hvad de forskellige platforme nu hedder, og han finder det dræbende. Ikke overraskende er han en varm fortaler for, at man i stedet mødes i naturen.
“Naturen er da det perfekte mødelokale. Det er videnskabeligt bevist, at en gåtur i naturen er godt for sindet. Frisk luft er en kur mod mentale sygdomme, og jeg er sikker på, at det også er godt for kreativiteten og udviklingen af nye ideer og strukturer.”
Sebastian Klein glæder sig til at kunne genoptage sin omfattende foredragsvirksomhed. Og hvem ved, måske inden længe igen at komme til Vejle, gå ture i Grejsdalen og Munkebjergskoven og observere vandrefalkeparrets liv i Vejle Havn og ved fjorden.