Kærligheden går tabt, når vi mødes virtuelt
Selv en erfaren TV-Avisen-vært kan blive lam i benene, når hun står over for et levende publikum. Sådan oplevede ordstyrer og kommunikationstræner, Mette Walsted Vestergaard, det i hvert fald, da hun første gang skulle optræde ’live’. Hun sammenligner ligefrem mødet med publikum som en slags ’kærlighedsforhold’.
De seneste måneder har Mette Walsted Vestergaard næsten haft følelsen af, at tiden har været spolet tilbage til dengang, hun lavede tv og var vært på TV-Avisen. Fra 2006-2013 var hun hele Danmarks nyhedsvært på DR, men skiftede siden spor og blev selvstændig kommunikationsrådgiver og ordstyrer ved alt fra virksomhedskonferencer til årsmøder og politiske valgmøder.
Det skifte betyder, at hun i stedet for at stille kritiske spørgsmål og styre debatter i et studie foran et kamera, nu skal gøre det foran et levende publikum. Og lige så meget energi det giver hende og de debattører, hun har på scenen, lige så skræmmende kan det også være. Mette husker tydeligt, da hun første gang skulle optræde foran et levende publikum.
– Som vært på TV-Avisen har man et enormt stort publikum, men fordi man ikke kan se dem, så ’optræder’ man reelt blot for ganske få personer; en kameramand og et par teknikere. Det er ikke spor skræmmende. Men da jeg første gang skulle optræde foran et live-publikum, var jeg derimod helt lam i benene. Det var til et Danmarks Indsamlingsshow i 2008. Når man optræder for et publikum, kan det føles forfærdeligt, hvis man står og prøver at sige noget klogt eller morsomt, og det ikke går hjem. Samtidig er det også livgivende, når det lykkes.
Virtuelle konferencer er som gammeldags TV
Mette Walsted Vestergaard har udover at være nyhedsvært lavet en række andre tv-programmer. Hun forlod Danmarks Radio i 2016 for at etablere sin egen virksomhed, som ordstyrer ved større møder og konferencer. Under corona-nedlukningen har der ikke været mulighed for den slags møder. I stedet har Mette Walsted Vestergaard været vært ved mange virtuelle konferencer, hvor oplevelsen var lidt den samme, som da hun lavede tv.
– Det er sjovt at lave virtuelle konferencer, og det fungerer godt. Det er næsten som at lave tv i gamle dage. Der er kun én i billedet, og der bliver klippet imellem mig, der spørger, og dem, der svarer. Men den store forskel er, at man altså ikke kan mærke hinanden på samme måde, når man kun mødes virtuelt. Vi er afskåret fra at bruge den nuancerede måde vi normalt kommunikerer med hinanden på. Man mangler noget så simpelt som øjenkontakt, siger hun.
Derfor er noget af det, Mette Walsted Vestergaard glæder sig mest til, at man igen kan aflæse hinandens kropssprog i det fysiske møde mellem mennesker.
Kærlighed fra publikum
Mette Walsted Vestergaard underviser også erhvervsledere i at tale til større forsamlinger, og hun underviser dem blandt andet i at bruge energien fra tilhørerne. Hun siger, at manglen på konkrete reaktioner kan få selv de dygtigste talere til at føle, at de står ensomme og forladt tilbage.
– Den følelse, tror jeg, stammer fra det manglende publikum. Når man står på en scene foran et levende publikum, og det hele bare kører for en, kan man godt få denne her fornemmelse af at føle sig ’elsket’. Og sat lidt på spidsen, så føles det næsten som, at det er denne ’kærlighed’, der går tabt, når man kun mødes virtuelt.
– Det er ikke kærlighed, men det føles til forveksling sådan – også når den så ikke er der eller kan mærkes, siger hun.
Hos MeetingVejle har vi de seneste måneder længtes efter at samles til mindeværdige møder. Derfor har vi spurgt en række kendte danskere, hvad de har længtes efter.